zondag

Stade de Reims - Tours fc

Stade de Reims - Tours fc 0-0
ligue 2, Stade Auguste Delaune (Reims)
15/05/2009, Toeschouwers: 13.418

Frankrijk is voor mij in tegenstelling tot de andere buurlanden nog een blinde vlek op voetbalgebied. Verder dan twee bezoeken aan Lille en een bezoek aan Metz voor een vriendschappelijke interland kwam ik nog niet. Hoog tijd om hier wat verandering in te brengen.

Stade de Reims is niet zomaar de eerste de beste club. Het is een traditieclub die onder andere twee keer de ECI- finale speelde en 7 titels behaalde. Begin jaren negentig was het door financiële problemen echter gedaan met het eens zo roemrijke Stade de Reims. In 1992 werd de club onder de naam Stade de Reims champange heropgericht in de lagere regionen van het Franse voetbal. In 1999 nam de club opnieuw zijn oude naam aan. Na een stijle opmars bereikte de club in 2004 opnieuw de Franse tweede divisie. Hier werd echter nooit veel succes behaald. Ook dit seizoen gaat niet zoals gehoopt. Enkele speeldagen van het einde, staat Reims nog altijd op een degradatieplaats. Winnen was dus de boodschap!

Tegenstander van dienst was het op promotie jagende Tours fc met ex-Club Brugge speler Gaëtan Englebert in de rangen. Geen gemakkelijke opdracht voor Reims.

We besloten reeds vroeg te vertrekken om ook nog wat van de stad te zien. Reims staat vooral bekend om zijn kathedraal en champagnehuizen. Na het geplande "sightseeing" en enkele Ierse biertjes ging het richting stadion. Het Stade Auguste Delaune is naar mijn mening een pareltje. Ik heb het niet zo op moderne stadions, maar hier klopte bijna alles aan. Speciale floodlights, een geweldige akoestiek en het bijna volledig witte stadion maakte toch indruk op mij. Een ander groot pluspunt was de ligging. Het lag namelijk op wandelafstand van het centrum en niet in één of ander afgelegen kaal industrieterrein. Vanuit het stadion kon je eveneens de kathedraal zien liggen. Een gelijkaardig stadion mag er voor mij in Antwerpen zeker komen.

De wedstrijd zelf was duidelijk voor Reims. In de eerste helft kwam het slechts tot wat halve kansjes voor de thuisploeg, maar in de tweede helft hadden ze kansen te over om de wedstrijd te beslissen. Dit was echter zonder het doelkader en de doelman gerekend.

Het was op bepaalde momenten niet duidelijk wie voor promotie en wie voor degradatie streed. Hoewel Tours met een 0-0 op Reims een slechte zaak deed, mag het toch nog blij zijn met dat ene puntje. Ook Reims schiet weinig op met een punt. Het zullen nog enkele spannende weken worden in de champagnestreek.

Op sfeervlak was het niet meteen bijzonder. Je had twee "spionkoppen" langs beide kanten van het doel en nog een jeugdige variant aan de lange zijde die voor een typisch Franse sfeer probeerden te zorgen. Het was enkel aan de geweldige stadionakoestiek te danken dat het vocaal toch tot zijn recht kwam. Zelfs de circa 70 meegereisde fans waren bij momenten duidelijk te horen.

Overall een zeer geslaagde dag met een bezoek aan een mooie stad en club.




























Geen opmerkingen: