maandag

The New Saints fc - Aberystwyth Town fc

The New Saints fc - Aberystwyth Town fc 4-0
premier league, Park Hall (Oswestry)
11/12/2009, Toeschouwers: 311

De wedstrijd Barnsley - Newcastle lag al langere tijd vast, maar toen het voorstel werd gelanceerd om vrijdag eerst naar Wales te trekken was ik meteen verkocht. Ik had nog nooit een wedstrijd in dat deel van het eiland bezocht, dus nu bood zich de ideale gelegenheid aan.

Het ging om de wedstrijd TNS - Aberystwyth Town. TNS, voluit The New Saints of Oswestry Town & Llansantffraid Football Club is een club die sinds enkele jaren in het Engelse Oswestry speelt. De Club heette oorspronkelijk Llansantffraid fc, maar werd zoals zovele sportclubs gecommercialiseerd en omgedoopt in Total Network Solutions Llansantffraidfc. Nadien zelfs enkel nog Total Network Solutions (TNS). In 2003 werd er voor een fusie gekozen met Engelse buur Oswestry Town fc. Aanvankelijk speelde de club nog in Wales (Llansantffraid-ym-Mechain), maar nu dus net over de Engelse grens. Met het wegvallen van total network solutions als sponsor, werd de club nog eens omgedoopt. Men koos om de 3 letters TNS te behouden en men kwam met de naam "The New Saints" op de proppen.

Hoogtepunt voor de club was de ontmoeting met Liverpool enkele jaren geleden. Liverpool had net de champions league gewonnen, maar kon zich niet kwalificeren voor de volgende editie. TNS bood haar plaats aan als Liverpool ze kon verslagen in een dubbele wedstrijd. De logica werd gerespecteerd en Liverpool won, maar voor TNS een historische ontmoeting!

We kwamen rond de middag aan is een zeer mistig Oswestry. Er werd even gevreesd voor een afgelasting, maar later op de middag was de mist toch voldoende opgetrokken om te spelen. Onze "reisleider" had er voor gezorgd dat we voor de wedstrijd op de club konden eten, we kregen zelfs VIP-plaatsen op het balkon.

Park Hall is een multi-functioneel stadion waar je eveneens kan bowlen, fitnessen en feesten kan organiseren. Het stadion zelf heeft een capaciteit van 1000 toeschouwers. Wat me meteen opviel was de zeer lage opkomst. 311 toeschouwers voor de leider is de Welshe premier league. Onbegrijpelijk hoe onpopulair voetbal in deze steek is. 311 toeschouwers was na Rhyl het tweede hoogste aantal van de hele speeldag. Er waren zelfs wedstrijden met 51 en 87 toeschouwers... Niet iets om warm van te worden. Van sfeer was er dan ook geen sprake. Onder de 311 toeschouwers waren er een tiental bezoekers.

Het stadion zelf is een "modern" misbaksel. Een reisgenoot was eerder wel in het oude stadion geweest (Recreation Ground in Llansantffraid-ym-Mechain) en gaf aan dat ze veel beter daar waren gebleven.

Aberystwith Town is een west Welshe kustclub die net onder de subtop staat en was underdog in deze wedstrijd.

Na een gelijkopgaande wedstrijd wist TNS na rust toch op voorsprong te komen. Dit brak de ban voor de thuisclub en wist gemakkelijk tot 4-0 uit te lopen. Door deze zege staat TNS nu alleen aan de leiding.

Na de wedstrijd volgde een ontmoeting met oud-Antwerp speler Jamie Wood. Er werd ons ook gevraagd om voor beide clubs de man van de wedstijd te kiezen en telkens een fles wijn te overhandigen.

De Welshe competitie stelde in elk geval zwaar teleur. Geen fans, sfeer en in dit geval een stadion die naam onwaardig. Raar dat dit elders op het eiland wel aanslaat. Ik vermoed dat de meeste Welshman die toch voetbal boven rugby verkiezen, vooral naar de grote Welshe clubs gaan die in de Engelse competitie spelen (Cardiff, Swansea, Wrexham en misschien zelfs Engelse clubs).

Buiten dat toch een zeer geslaagde avond met tijdens de wedstrijd nog een korte spelletje bowling.


















Geen opmerkingen: